ARXIU I PREMSA

Articles i textos

‹ tornar

DAVID YMBERNON I LATUNG LA LA

Carles Hac Mor
Papers d’Art (Núm.84). 01/09/2003

 

David Ymbernon és un artista que fa art i fa teatre, una mica com Pep Duran, salvades les distàncies generacionals i d’altra mena entre tots dos (Ymbernon és força més jove i els referents artístics i teatrals de cada un són ben diferents).

Tant en l’un com en l’altre, les dues pràctiques, teatre i art, s’influeixen recíprocament. I en el cas d’Ymbernon, en el camp dels ascendents, hi intervé decisivament una entelèquia que no arriba a personatge i que alhora és més que un personatge: Latung La La.

La grandíssima creació, pictòrica, objectual i teatral, de David Ymbernon, Latung La La, és enorme precisament a causa de la seva inconcreció, tan ínfima que adquireix proporcions superlatives, sobretot a causa de la seva eufonia.

En efecte, a través d’Ymbernon, la sensació acústica que resulta de la combinació paraparèmica de sons en la pronúncia de les quatre síl.labes -Latung La La, amb accent màxim a la segona i a la quarta- té sempre una traducció estètica immediata, tan a l’escenari com a la tela o allà on s’escaigui.

Això. però, tothora segons la voluntat, sovint voluble i a vegades voluptuosa, d’aquesta entelèquia que diríeu que consisteix en un nom i res més, el qual tanmateix dóna prou forces a l’essència de l’ésser en si i en la -és a dir, a Latung La La- perquè aquest ésser s’expandeixi cap endins a fi de fer i desfer tot el que calgui.

La Fira de Teatre de Tàrrega ha programat per a aquest estiu una obra de David Ymbernon, en la qual les multituds podran veure com Latung La La es transformarà en el millor cuiner del món.

El curs que ve, a la Galeria Esther Montoriol, a Barcelona, les obres d’Ymbernon amagaran la quinta essència del pensament del Latung La La encaterinat de la cantant calva, que ja no formarà part de cap teatre de l’absurd, ni tan sols del de Ionesco (Ymbernon conrea l’art de l’antiabsurd, sense haver de retrocedir a la dialèctica falsa del realisme socialista).

I, atenció!, a la tardor, l’estudi de David Ymbernon, també a Barcelona, esdevindrà un teatre de butxaca, de programació si fa no fa estable, per tal que Latung La La, envoltat d’obres d’Ymbernon, posi en qüestió el teorema de Pitàgores i deixi així esquifida la seva música de les esferes. Mentrestant, al costat de l’escenari, el dormitori de David Ymbernon serà convertit en un estable on Shakespeare farà de mosso de mules, o potser fins i tot de mula.