ARXIU I PREMSA

Articles i textos

‹ tornar

FOC A LA BUTXACA DE TALIA!

Carles Hac Mor
Latung La La pilot-cuiner, CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. 27/05/2002

 

El guru Latung La La ha separat les dues síl·labes del seu cognom –La i La– a fi d’evitar un accent gràfic a la darrera a, el qual apaivagaria els fogots de la nota tung, que, malgrat les sorderes beethovianes, és una escanyamarits pitarresca.

 

En efecte, el foc és el rerefons de l’òpera de butxaca Latung La La pilot-cuiner, la qual s’envola vers el punt de putrefacció de l’art de Talia en què el teatre reneix com a fènix. 

 

Així, la tung, dalt de l’escala musical per on puja i baixa el pilot-cuiner, fa de far que il·lumina una torre de guaita des de la qual la musa Talia pot atalaiar una escala d’aquelles de fusta amb forma d’A brossiana, on seia en Pitarra, per tal com l’òpera, sortida de mare, s’ha negat a ser espectacle per al pilot.

 

Antiespectacle, n’hauria dit d’això en Joan Brossa, una mena d’avi, sense saber-ho, d’un Ymbernon que llueix la i grega del cognom a tall d’A invertida. Sí, antiteatre per a antiespectadors barrejats amb el respectacle púbic (sense ela), que de respectacle –per passiu– tot just en té l’accent gràfic de la u, o ni això. O bé, d’acord amb les permutacions d’en Frègoli, respectable pubis públic, el de Talia fent de cuinera d’antiòpera.

 

I en aquest punt i a part en Frègoli s’ha convertit en la Fregolina que escombra cap a casa seva. I quan el pilot-cuiner en surt, la Fregolina entra a l’entrecuix de Talia, allà on creix el rizoma en un desgavell que fa impossible d’escombrar-hi res.

 

I mentrestant, els gags hi hauran anat configurant una il.lació de conceptes que escenifiquen l’horitzontalitat del pensament profetitzada per Deleuze: la filosofia, a l’escenari, és reprimida per la coherència i la lògica. 

 

Per tot plegat, Latung La La pilot-cuiner no és sinó l’apoteosi tranquil·la d’una epifania visual, una defenestració del Shakeaspeare més hamletià, una epopeia fregoliana a càmera lenta, una deserció de la tung, ja tipa de tants marits teatraires.

 

I diríeu que tot hi davalla cap amunt alhora que tot s’enlaira cap avall. I només ho sembla, però. I llavors la mimesi hi és esbandida, i la representació hi és reinterpretada des de la presentació antiplatònica feta al defora de tota caverna púbica. 

 

Quan Latug La La pilot-cuiner esclati, la famosa bomba del Liceu ja haurà esquinçat les faldilles públiques de Talia. I aquest vaticini, de deleuzià, ja no en té res, i ve a dir que el perill del teatre es conjura calant foc, amb la nota tung, a les portes del teatre, com fa David Ymbernon.