ARXIU I PREMSA

Articles i textos

‹ tornar

Gira europea en taronja

Montse Frisach
EL PUNT AVUI. 26/10/2012

 

L’inclassificable David Ymbernon portarà el seu teatre artístic per cases de 23 ciutats d’Europa.

 

David Ymbernon (Igualada, 1972) és d’aquells artistes que formen part de la rauxa catalana. Inclassificable, el treball d’Ymbernon es mou entre la pintura, l’escultura, el teatre, la poesia i la performance . Més aviat caldria parlar de tot un univers Ymbernon, que cobreix no només la seva producció artística objectual que es pot exposar en una galeria o museu, sinó en escenificacions d’una mena de món paral·lel, en què la màgia i la sorpresa són components ineludibles. No és per casualitat que l’artista reivindiqui la infantesa com el territori primigeni de la creació.

 

La seu d’aquest univers ymbernonià és la mateixa casa-taller de l’artista, al carrer Balmes amb Consell de Cent. Un espai que ell mateix anomena pis-fundació i que fins i tot és visitable per al públic. Allà es poden trobar els objectes taronja que formen part del món d’Ymbernon. I és que el taronja –normalment combinat amb blanc– és el color fetitxe de l’artista. Les bombones de butà abunden en el taller de l’artista i les taronges i mandarines, a la seva nevera.

 

En l’univers d’Ymbernon, hi està també implicada la seva família: la seva dona Elisabet i els seus fills Dadà, de 7 anys (que no per casualitat porta el nom del moviment artístic) i Daida, de 5 anys. “Quan l’Elisabet estava embarassada del Dadà vam fer a casa el muntatge Latung La La i la cuinera embarassada. Des d’aleshores, a més d’espais teatrals i artístics, hem repetit aquesta experiència a casa amb la col·laboració dels nens”, explica Ymbernon.

 

I de la casa de Barcelona a Europa. L’artista projecta ara traslladar les seves performances a 23 ciutats de 13 països europeus, al llarg de tot el 2013. La llarga gira, sota el títol Els domicilis de Latung La La, tindrà lloc a cases particulars. Tot començarà amb cinc representacions a Barcelona a partir del 21 de gener i continuarà a Madrid, Lisboa, Porto, Bilbao i Nimes per començar. Altres ciutats de la gira, entre d’altres, seran París, Londres, Brussel·les, Amsterdam, Copenhaguen, Berlín, Viena, Praga, Zuric, Milà i per acabar a Roma. Hi viatjaran els quatre de la família i dos músics, Don Simón i Telefunken, amb una furgoneta, evidentment tunejada de taronja. Una autèntica bogeria.

 

El públic que assisteixi a l’espectacle pagarà la voluntat després de la representació, amb els beneficis a compartir amb la família amfitriona, però de moment Ymbernon busca finançament del projecte a través de la web Verkami de micromecenatge.

 

(Ymbernon és com un mestre de cerimònies que ha actuat en festivals de teatre, poesia i arts parateatrals. El seu art està, doncs, en la frontera de diverses disciplines. La gastronomia és un element important a la seva obra.)