ARXIU I PREMSA

Articles i textos

‹ tornar

David Ymbernon i Madelman

Pilar Parcerisas
EL PUNT AVUI. 29/03/2012

 

Tot de color butà.

L'artista transdisciplinari David Ymbernon (La Llacuna, 1972) exposa a la galeria Joan Prats/Art Gràfic i l'ha convertit en escenari d'una performance continuada. De la pintura a la poesia visual culinària, teatralitza la vida quotidiana en un món en miniatura ple de fantasies que construeix amb objectes reals. Al llibre de visites, un estranger hi ha escrit: “Orange rocks! Fun exhibit.” I és que l'obra d'Ymbernon es caracteritza per usar el color butà com un monocrom que escampa a tot arreu: mars, cons de carretera, estufa de butà, sifons, botons i passamaneria, sòcol de punta de coixí, cotxe, barret de copa, cadires, tot pintat de color butà.

 

Món en miniatura.

Inicialment pintor, s'alliberà de la resta de colors fins a deixar el color taronja i l'objecte taronja. “La taronja és una fruita que et dóna color i aliment”, diu. Des de petit, no ha deixat de jugar ni de viure la pintura. Fascinat pels Madelman, sobretot per la versió cuiner d'aquest ninot calçat amb botes i amb barret culinari al cap, n'ha copiat la seva imatge per a les seves performances de Latung La La i aquí el trobem de protagonista en alguna pintura i en dibuixos que, finalment, són la story board de performances basades en una multiplicació de Madelmans cuiners que desfilen com majorets i que poden tocar timbals amb pals de netejar les orelles.

 

Homenatge a l'àvia.

Ymbernon es recrea en aquest món d'objectes en miniatura que manipula per portar al terreny del color butà, com els navegants dins d'una llauna de sardines que van a la deriva en un mar taronja. L'artista heretà de l'àvia una munió de puntes de coixí, botons i altres petits objectes de merceria, lligats amb gomes, com quan arriben les joguines dins la capsa sense estrenar que han portat els Reis. El conjunt d'aquesta teatralització de la vida en miniatura culmina amb un vídeo de mil sis-centes fotos que es desgrana com una performance robotitzada, amb música de Gerard Gil. Fins al 5 de maig.