PIS FUNDACIÓ YMBERNON AUGÉ

Habitants

David Ymbernon

David Ymbernon Grau

Igualada, 1972

El nom David prové de l'hebreu i vol dir 'estimat, amic'. Segons l’origen i el significat dels noms, David és de personalitat forta, amb trets molt pronunciats de vitalitat i d'energia que el fan ser impetuós i una mica dominant. La seva vida s'encaminarà segons el seu anhel d'aprendre i de canviar, i el seu color favorable és el taronja.

Ymbernon és un cognom novel·lesc; segurament el seu origen el trobem a la ciutat escocesa d’Inverness. En gaèlic és Inbhir Nis, que dóna nom al lloc on hi ha el famós llac Ness de la llegenda de Nessie.

Grau significa 'cadascuna de les divisions d’un termòmetre o cadascun dels termes d’una progressió'. Prové del nom germànic gairoald, que vol dir 'govern de la llança'.

Elisabet Augé

Elisabet Augé Castelló

Tàrrega, 1972

Elisabet és un nom bíblic hebreu i significa 'aquella que porta una promesa divina'. Elisabet s'expressa per mitjà de la comprensió i creix en tasques que requereixen meditació, inspiració o immersió en les profunditats de l'ésser i de les coses, i això la fa liderar en les situacions que exigeixen mètodes d'esforç organitzat.

Augé és un cognom d'origen francès, de la regió de Poitou-Charentes. Auge (sense accent) prové de l'àrab auj, 'elevació', i es diu que una cosa està en auge quan es troba en el millor moment.

Castelló procedeix del llatí castellione, que és un diminutiu de castellum, 'castell', per tant, significa 'castellet'.

Dada Ymbernon

Dadà

Barcelona, 2005

Dadà no significa res. Una de les definicions més boniques que es poden donar de dadà és, precisament, dir que és indefinible.

DADA és la vida sense plantofes ni paral·lels.
Tristan Tzara

El dadaisme va ser un moviment intel·lectual i artístic, d'esperit radical, que entre el 1916 i el 1925 va desviar el rumb de l'art contemporani. Es va caracteritzar per una postura nihilista, anàrquica i irracional, i per posar en qüestió totes les convencions, les ideologies, l'art i la política, sense oblidar mai l’humor.

Es diu que el nom de dadà es va triar a l’atzar obrint arbitràriament un diccionari que coincidí en el mot dada; aquesta acció es basava en la voluntat d'adscriure el moviment a un retorn als valors infantils. L'absurd, l'atzar i el factor de la casualitat remarquen aquest moviment.

Daida Ymbernon

Daida

Barcelona, 2007

Daida és un nom procedent de la princesa guanxe de La Palma (illes Canàries), significa 'corder acabat de néixer i lactant'.

Els guanxes eren els habitans primitius de les illes Canàries abans de la conquesta espanyola, entre 1402 i 1496, i els seus origens són encara un misteri. El més probable d’entre totes les teories és que els guanxes van venir originàriament del poble berber del nord d’Àfrica entre el segle V aC i el començament de l'era cristiana.

Van suportar llargs combats contra diferents invasors que van cometre tota classe d'atrocitats contra ells; als conqueridors espanyols els va costar gairebé un segle dominar la dura resistència que oferiren els guanxes. Les dones eren tan valentes a l'hora de combatre que els conqueridors parlaven de l’heroisme de les amazones de l’illa de la Palma, entre d’altres històries d’heroisme que han esdevingut llegenda.